Zoeken op Omgevingswet.net

Tag

Omgevingswet

Omgevingswet

De Omgevingswet is in aantocht (2021) en zal toezien op de fysieke leefomgeving.
Wro

Wro

De Wet ruimtelijke ordening voorziet in de structuurvisie, bestemmingsplannen etc.
Wabo

Wabo

De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht bevat regels over de omgevingsvergunning.
Jurisprudentie

Jurisprudentie

Hier vindt u alle interessante actuele uitspraken op het gebied van het omgevingsrecht.
Awb

Awb

Artikelen die betrekking hebben op de Algemene wet bestuursrecht (Awb)
Contact

Contact

linkedin icon     twitter iconDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    form icon
Bureau Brug
Moraal Juridisch Advies
Formt Omgevingswet
zondag, 25 augustus 2013 22:15

Uitbreiding en versimpeling vergunningvrij bouwen vertraagd door complexe digitale Omgevingsloket

De invoering van nieuwe regels vergunningvrij bouwen wordt uitgesteld tot ten minste volgend jaar zomer. Met de nieuwe regels moet er nog meer vergunningvrij gebouwd kunnen worden en er wordt opnieuw een poging gewaagd om de regels eenvoudiger te maken.

De ICT is de veroorzaker van het uitstel. Het kost veel tijd om de nieuwe eenvoudige?! regels te verwerken in de software op het digitale omgevingsloket (www.omgevingsloket.nl). Op deze website kan een 189 stappenplan worden doorlopen of een bouwwerk vergunningvrij is. Wel is het van belang dat u tijdens uw studie de richting vergunningvrij bouwen gekozen heeft. Voor een gemiddelde bouwkundige ingenieur zullen de vaktermen die gebruikt worden de pet te boven gaan. Laat staan dat een particulier de tool kan gebruiken.

Er is veel kritiek op de huidige regels. De regels zijn bijzonder complex waarbij rechters, ambtenaren, juristen en adviseurs door de bomen het bos niet zien. Het uitzoeken of iets vergunningvrij is kost meer tijd dan het bouwplan technisch uit te werken. Bovendien hebben de complexe regels de maatschappij talloze miljoenen euro's gekost aan opleidingen, cursussen, discussies en juridische geschillen.

Het ontslakken, de marketing campagne van Actieagenda Bouw, wordt voor de praktijk wel erg lastig wanneer de regels complexe slakken blijven. Zie de cartoon waar dit uitgebeeld wordt. De regels kunnen op korte termijn niet worden aangepast omdat feitelijk alles complex is bij de Rijksoverheid.

Meer informatie over de nieuwe regels:

 • Omgevingswet.net: een initiatief van Moraal Juridisch Advies

  Moraal Juridisch Advies is in september 2009 opgericht. Wij adviseren de overheid, het bedrijfsleven en particulieren op het gebied van bestuursrecht. Wij zijn daarbij gespecialiseerd in het omgevingsrecht (Wabo en de Wro).

  U kunt bij ons advies inwinnen over omgevingsvergunningen, Waboprojectbesluiten (ruimtelijke onderbouwing), bestemmingsplannen, structuurvisies etc. Tevens kunnen wij de procedure die daarbij hoort begeleiden. Ook kunnen wij u vertegenwoordigen bij bezwaar- en/of beroepsprocedures. 

Omgevingswet video's

  Contactgegevens

  Moraal Juridisch Advies
  Mississippistraat 104
  1448 XB Purmerend
  06-39 83 62 81
  info@omgevingswet.net

  @Omgevingswet

  Relativiteitstoets beroep op soortenbescherming Wnb: 100 meter https://t.co/AeVXDFl3OV