Zoeken op Omgevingswet.net

Tag

Omgevingswet

Omgevingswet

De Omgevingswet is in aantocht (2021) en zal toezien op de fysieke leefomgeving.
Wro

Wro

De Wet ruimtelijke ordening voorziet in de structuurvisie, bestemmingsplannen etc.
Wabo

Wabo

De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht bevat regels over de omgevingsvergunning.
Jurisprudentie

Jurisprudentie

Hier vindt u alle interessante actuele uitspraken op het gebied van het omgevingsrecht.
Awb

Awb

Artikelen die betrekking hebben op de Algemene wet bestuursrecht (Awb)
Contact

Contact

linkedin icon     twitter iconDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    form icon
Bureau Brug
Moraal Juridisch Advies
Formt Omgevingswet
dinsdag, 18 juni 2019 09:50

Belanghebbende, concurrentiebelang?

Een artikel van Janike Haakmeester van SAM-Advocaten.

AbRvS 12 juni 2019, ECLI:NL:RVS:2019:1899, gaat over een omgevingsvergunning die aan Boaty B.V. is verleend voor bouwen van diverse voorzieningen voor het afmeren van elektrisch aangedreven boten in Amsterdam. New Orange B.V. heeft daartegen bezwaar gemaakt. De vraag is of New Orange als belanghebbende bij dit besluit valt aan te merken; volgens de rechtbank wel. De rechtbank vindt van belang dat beide ondernemingen zich richten op recreatief, gemotoriseerd vervoer van personen over het water met (auditieve of visuele) informatieverstrekking over de stad Amsterdam.
 
Het college van Amsterdam is van mening dat New Orange geen belanghebbende bij het besluit is en heeft tegen deze uitspraak hoger beroep ingesteld. De Afdeling deelt deze mening. Hoewel de beide ondernemingen hetzelfde verzorgingsgebied hebben, verschillen de diensten. New Orange biedt rondvaarten aan en verkoopt losse kaartjes voor deze rondvaarten waar bijvoorbeeld ook versnaperingen worden verstrekt. De boottochten worden door een schipper en gids verzorgd en varen een vaste route. Deze route duurt een uur. Boaty verhuurt zogeheten fluisterbootjes aan individuen of individuele groepen, die zelf de boten besturen en de vaarroute bepalen. De boten worden voor een hele of een halve dag tijdens daglicht gehuurd. Gelet op deze verschillen is de Afdeling van mening dat beide bedrijven activiteiten aanbieden in een ander marktsegment. De enkele omstandigheid dat het in beide gevallen om recreatief, gemotoriseerd vervoer van personen over het water in Amsterdam gaat is onvoldoende om New Orange wel als belanghebbende aan te merken.

 • Omgevingswet.net: een initiatief van Moraal Juridisch Advies

  Moraal Juridisch Advies is in september 2009 opgericht. Wij adviseren de overheid, het bedrijfsleven en particulieren op het gebied van bestuursrecht. Wij zijn daarbij gespecialiseerd in het omgevingsrecht (Wabo en de Wro).

  U kunt bij ons advies inwinnen over omgevingsvergunningen, Waboprojectbesluiten (ruimtelijke onderbouwing), bestemmingsplannen, structuurvisies etc. Tevens kunnen wij de procedure die daarbij hoort begeleiden. Ook kunnen wij u vertegenwoordigen bij bezwaar- en/of beroepsprocedures. 

Omgevingswet video's

  Contactgegevens

  Moraal Juridisch Advies
  Mississippistraat 104
  1448 XB Purmerend
  06-39 83 62 81
  info@omgevingswet.net

  @Omgevingswet

  Relativiteitstoets beroep op soortenbescherming Wnb: 100 meter https://t.co/AeVXDFl3OV