Zoeken op Omgevingswet.net

Tag

Omgevingswet

Omgevingswet

De Omgevingswet is in aantocht (2021) en zal toezien op de fysieke leefomgeving.
Wro

Wro

De Wet ruimtelijke ordening voorziet in de structuurvisie, bestemmingsplannen etc.
Wabo

Wabo

De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht bevat regels over de omgevingsvergunning.
Jurisprudentie

Jurisprudentie

Hier vindt u alle interessante actuele uitspraken op het gebied van het omgevingsrecht.
Awb

Awb

Artikelen die betrekking hebben op de Algemene wet bestuursrecht (Awb)
Contact

Contact

linkedin icon     twitter iconDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    form icon
Bureau Brug
Moraal Juridisch Advies
Formt Omgevingswet
zaterdag, 25 april 2020 14:39

Evidente privaatrechtelijke beperking

Een artikel van Janike Haakmeester van SAM-Advocaten.

Het argument wordt vrijwel altijd ongegrond verklaard, maar in de uitspraak AbRvS 22 april 2020 (ECLI:NL:RVS:2020:1106) slaagt het argument. Reden voor de signalering in deze flits.
 
De zaak draait om een omgevingsvergunning met kruimelafwijking op grond van art. 4 lid 4 bijlage II Bor die is verleend voor onder meer een dakterras op een aanbouw in Haarlem. De buren vrezen voor aantasting van de privacy door inkijk in de woonkamer vanaf het dakterras.
 
De Afdeling zet haar jurisprudentielijn in deze uitspraak op een rij: de burgerlijke rechter is de eerst aangewezene om de vraag te beantwoorden of een privaatrechtelijke belemmering in de weg staat aan de uitvoering van een activiteit. Verder bestaat er een verschil tussen rechtstreeks uitzicht, rechthoekig gemeten vanaf de opening, en "schuin uitzicht". Uit de bewoordingen van artikel 5:50 van het BW kan naar het oordeel van de Afdeling niet zonder meer worden afgeleid dat onder het verbod ook het "schuin uitzicht" valt.
 
Omdat de korte zijde van het balkon rechtstreeks uitkijkt op het erf van de buren, is er rechtstreeks zicht op dit erf.  Deze zijde bevindt zich binnen twee meter van de grens met het erf van de buren en heeft een open hekwerk. Vanaf het balkon is er door de twee glazen lichtkoepels in het dak van de aanbouw van de woning van de buren in ieder geval ’s avonds met kunstmatige verlichting aan rechtstreeks zicht in hun woonkamer. Dat acht de Afdeling voldoende om een evidente privaatrechtelijke beperking aan te nemen. Die had overigens eenvoudig kunnen worden voorkomen door maatregelen in het bouwplan op te nemen die dit zicht zouden beperken.

 • Omgevingswet.net: een initiatief van Moraal Juridisch Advies

  Moraal Juridisch Advies is in september 2009 opgericht. Wij adviseren de overheid, het bedrijfsleven en particulieren op het gebied van bestuursrecht. Wij zijn daarbij gespecialiseerd in het omgevingsrecht (Wabo en de Wro).

  U kunt bij ons advies inwinnen over omgevingsvergunningen, Waboprojectbesluiten (ruimtelijke onderbouwing), bestemmingsplannen, structuurvisies etc. Tevens kunnen wij de procedure die daarbij hoort begeleiden. Ook kunnen wij u vertegenwoordigen bij bezwaar- en/of beroepsprocedures. 

Omgevingswet video's

  Contactgegevens

  Moraal Juridisch Advies
  Mississippistraat 104
  1448 XB Purmerend
  06-39 83 62 81
  info@omgevingswet.net

  @Omgevingswet