januari
11
2021
Een artikel van Matthias Kruisselbrink van Nysingh Advocaten.
De ontwikkeling van zonneparken in Nederland is als gevolg van de energietransitie sterk in opkomst. Voor de totstandkoming van deze parken is evenwel vaak een wijziging van het bestemmingsplan of een omgevingsvergunning vereist.
Tegen deze besluiten kan en wordt ook meer en...
december
13
2020
Een artikel van Anna Tsheichvili van Wieringa Advocaten.
Alleen belanghebbenden kunnen rechtsmiddelen instellen tegen een besluit van een bestuursorgaan. Uit artikel 1:2 van de Algemene wet bestuursrecht volgt dat onder belanghebbende wordt verstaan: degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken. Dit is een breed begrip.
Uit...
november
30
2020
Een artikel van Franca Damen van Damenlegal.
Check je e-mail op tijd. Dat geldt vooral als je bij het bevoegd gezag hebt aangegeven dat correspondentie per e-mail mag worden gevoerd. Want dat betekent dat het bevoegd gezag ook een besluit op jouw vergunningaanvraag per e-mail mag toesturen. Reageer je daar niet op tijd op, dan ben je te laat. Dat...
november
29
2020
Een artikel van Marcel Beekman van Wieringa Advocaten.
In een eerdere blog is de werking van het relativiteitsvereiste beschreven. Het relativiteitsvereiste houdt - kort gezegd - in dat een bestuursrechter alleen een besluit kan vernietigen als de belanghebbende zich beroept op een norm die ertoe strekt om zijn belangen te beschermen. Wat gebeurt...
november
29
2020
Een artikel van Franca Damen van Damenlegal.
Als een aanvraag voor een omgevingsvergunning bouwen ex tunc kán worden getoetst, dan móet deze ook ex tunc worden getoetst. Dat oordeelde de Raad van State in een uitspraak van 4 november 2020 (ECLI:NL:RVS:2020:2619).
Vaste rechtspraak
Het is vaste rechtspraak dat bij het nemen van een besluit in...